Vreten

Vretenskap.
Mer än hundra år av markkontakt

På Vreten kallar vi det Vretenskap, yrkeskunnandet och de övriga kvaliteter som kännetecknar våra medarbetare. En Vretenskapsman är utrustad med markkontakt och sunt förnuft. Hos honom eller henne finns en stolthet i arbetet som går generationer tillbaka.

 

Vreten är ett drygt hundratrettio år gammalt företag som har blivit ett begrepp hos jord och skogsbruken i Sverige. Produkterna är kända för kvalitet, kraftig konstruktion och hållbarhet. Vretens 2000-talssmeder ska kunna ställa cnc-styrda maskiner och även kunna tillverka det mesta för hand och de är dessutom med i utvecklingen av nya produkter. Vreten är ett namn som förpliktigar. Det gäller att leva upp till kundernas förväntningar genom att värna om hantverket och erbjuda fortsatt hög kvalitet till skäliga priser.

Historia

På 1880-talet var Gustaf Larsson gårdssmed på Vretens egendom. Han hade lärt sig jobbet av fadern som var smed utanför Hjo. För att få hjälp med bl.a. sina vagnar, harvar och seldon byggde Gustaf Larssons arbetskamrater den smedja som blev grunden till Vretens mekaniska verkstad. Under nästa generation utveckaldes familjeföretaget och tillverkningen blev mer avancerad med bland annat egen produktion av lantbrukssmide. I början av trettiotalet fick Vreten sin första stora försäljningssuccé, en hästdragen vägskrapa. Några år senare presenterades de första snöplogarna. Efterhand tog de motordrivna traktorredskapen för jord- och skogsbruk över allt mer för att från slutet av 1940-talet vara helt dominerande. Många förknippar Vreten med stenredskapen som introducerades i slutet av 60-talet. De blev mycket uppskattade tack vare den patenterade “stenficka” som på ett revolutionerande sätt underlättade stenplockningen. Under 1980-talet började tillverkningen av frontlastare och skogsredskap. Vreten övertog dessutom tillverkningen och försäljningen av Kellve front och griplastare. Produktionen av skogsvagnar startade i början av 90-talet och några år senare utvecklades tippflak för skogsvagnar och tippvagnar för traktorer. Drygt hundra år av tradition och funktion lever vidare i dagens vretenskap med hög kvalitet och hantverksskicklighet. Den gedigna erfarenheten är till stor nytta när Bala Agri AB utvecklar och tillverkar nya produkter åt dagens kunder!